maandag, april 30, 2012

Recept Vegetarische gehaktballen: Super lekker!

maandag, april 30, 2012

Ok, ik heb deze gehaktballen nu meerdere keren gemaakt en ze zijn echt ongelooflijk lekker! Voor de vleesliefhebber: deze balletjes zijn niet van echt te onderscheiden en voor de vegetarier: gewoon hele lekkere balletjes voor bij de spaghetti of als borrelhapje!

Eén klein minpuntje: het recept is in cup maten dus even kijken of deze maat op je maatbeker staat en anders bij de hema of (grote) Albert Heijn een setje cupmaatbekertjes halen!

NB. Op 3 september heb ik het recept wat aangepast, nu makkelijker en meer verse en gezonde ingredienten!


DE BALLEN

Ingrediënten voor 15 ballen (ikzelf verdubbel het recept en stop ze in de vriezer):

- 2 eieren    
- 1 cup         geraspte Cheddar cheese (geitenkaas, belegen kaas                                    kan ook)
- 1/2 cup      Huttekase
- 1/2 cup      fijn gehakte ui
- 1 cup         fijn gehakte pecan noten (andere noten kan ook, bijvoorbeeld                     combi walnoten-cashewnoten)
- 1 1/2 c       biologische paneermeel (biologisch want dan minder                                    toevoegingen)
                 - biologische bouillon poeder (hoeft niet perse biologisch)
                 - gedroogde Italiaanse kruiden
                 - gedroogde rode peper (optie)
- 1 th lp       gedroogde basilicum (vers kan ook!)
- 1 1/2 th lp zout (gebruik zeezout of himalayazout veel lekkerder dan                             gewoon keukenzout)
- 1/4 th lp    gedroogde salie

Verwarm de over voor op 180 graden.  Maal de pecannoten fijn en meng daarna de eieren en kaas, voeg de rest van de ingrediënten behalve het paneermeel aan het mengsel. Meng de bouillonpoeder en kruiden door het paneermeel en proef tot er echt een smaakje aan het paneermeel zit. Voeg het bij het mengsel tot je een massa hebt waar je gehaktballen van kunt draaien (niet te droog!), desnoods gebruik je niet al het paneermeel.

Draai er ballen van ongeveer 4 a 5 cm doorsnede van (kan ook kleiner maar pas dan de baktijd aan!) en leg ze in een bakslede. Ik verdubbel het recept en krijg dan 30 ballen die ik per 4 in de vriezer stop. Ik ontdooi ze, warm ze niet op, maar snij ze in stukjes en doe ze door de gekookte spaghetti of een groente wok schotel. Ik vind dat ze dan lekker veel smaak hebben.

DE SAUS

Een simpelere versie van deze saus maak je door de ingrediënten die tussen haakjes staan te vervangen door (biologische) tomatensaus uit een potje. Meng alles door elkaar en giet over de ballen. Zorg dat balletjes bedekt zijn met een laagje tomatensaus, dat is genoeg. In de oven voor 35/40 minuten en klaar!! Eventueel nog een minuut of 5 onder de grill.

Ingrediënten voor de saus:

- 1/4 cup    plantaardige olie/ kokos olie
- 1/4 cup    witte wijn azijn / appel cider azijn
- 3             dadels

[- 2 c       cherry tomaatjes (gewone tomaat kan ook)
- 3              gedroogde tomaatjes
- 1/2           paprika
- 1              pepertje (of meer als je dat lekker vindt)]

- 1/4 cup    gesnipperde ui
- 1 th lp      oregano
- snuf          zout/peper





Written by

Over gezond leven & zijn, over lekker eten als brandstof voor je lijf & over meer energie & lekkerder in je vel.

6 comments:

  1. Heerlijk gerecht!
    Ik heb wel een aantal ingrediënten vervangen:
    biologische belegen kaas ipv cheddar,
    kefir ipv huttekase,
    met walnoten,
    gedroogd zelfgebakken volkorenbrood ipv paneermeel,
    verse kruiden uit de tuin ipv gedroogd.

    Voor de saus nam ik kokosolie, appelciderazijn, geen jam maar dadels en een beetje honing, verse tomaten en een flinke lik biologische tomatenpuree en verder ook verse kruiden, alleen de oregano uit een potje. Super lekker, wel een beetje machtig als je aan licht eten gewend bent...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Daarnet ontdekte ik dat verrassende recept. Ik zou het graag ook proberen.
    Kunt u wat meer uitleg geven over de verhoudingen tussen de ingrediënten in de 2 cups paneermeel, bouillonpoeder, kruiden?
    Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hai Jana,

    Je moet het even proeven. Er moet duidelijk smaak aan het paneermeel zitten, maar niet te zout zijn. Ik zou beginnen met 2C paneermeel, 2 eetlepels bouillonpoeder (biologische, voor gewone zou ik beginnen met 1 eetlepel omdat daar veel meer zout in zit) en 2 eetlepels kruiden. Mix het door elkaar en proef het dan even. Je kunt er ook nog gemalen peper, chili's oid door doen.

    Groetjes,
    Bianca

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een heerlijke 'gehakt'ballen!
    Wij hebben de tomatensaus niet gemaakt, maar de balletjes heel zachtjes in de koekenpan gebakken. Een groot succes! Ze waren niet van echt te onderscheiden... Bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lekker he?! Ik ga ze ook snel weer eens maken, is alweer een tijdje geleden. Leuk om te horen dat ze ook goed in de koekenpan te bakken waren. Je kunt ze ook goed invriezen en dan in één keer een grotere hoeveelheid maken.

    BeantwoordenVerwijderen

 

© 2013 Geweldig Gezond. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top