vrijdag, januari 25, 2013

recept: chocolate chip koekjes zonder suiker, zonder bloem, zonder eieren

vrijdag, januari 25, 2013

Hmmmm! Iedereen vergaapt/ vergrijpt zich wel eens aan van die heerlijke chocolate chip cookies, vooral populair in de VS. Het zijn meestal enorme calorie bommen en als je ze zelf wil maken, dan zijn goede chocolate chips in Nederland niet eenvoudig te krijgen. Soms heeft de Xenos ze, maar dan zitten ze vol E-nummers en andere rotzooi.

Ik koop de chocolate chips voor het recept van Enjoy Life, je kunt ze via Ebay uit de Groot Brittannië halen en de verzendkosten vallen enorm mee. Even wat vrienden en familie optrommelen en in één keer een hele lading bestellen ;-)


Enjoy Life Chocolate Chips hebben maar DRIE ingredienten: Evaporated Cane Juice, Natural Chocolate Liquor (Non-Alcoholic), Non-Dairy Cocoa Butter. Ze zijn "Non GMO, Gluten Free, Wheat Free, Dairy Free, Peanut Free, Tree Nut Free, Egg Free, Soy Free."

Deze koekjes zijn zonder geraffineerde suiker, zonder eieren, zonder bloem. Mensen die letten op hun bloedsuikerspiegel moeten wel opletten met de ahorn siroop, probeer een deel te vervangen door appelmoes/banaan (voor de experimentele geest).

Mijn recept:

1 1/2 Cup Havermeel (havervlokken fijnmalen in de keukenmachine)

1 theelepel baking soda (zuiveringszout of 100% natriunbicarbonaat typisch voor Engelse recepten, vaak te koop bij de drogist)

theelepel zout

2 C walnoten 

3 eetlepels gesmolten kokosolie (biowinkel)

3/4 C Ahorn siroop (biowinkel)

2 theelepels vanille extract (ik hoop het altijd bij de Peperbol )

2 C havervlokken

1 C chocolate chips

Verwarm de over voor op 175 graden. Meng de havermeel, baking soda en het zout.  Maal de walnoten fijn in de keukenmachine, doe de ahorn siroop, kokosolie en de vanille erbij. Meng door tot je een boterachtige substantie hebt. Doe het bij de havermeel en meng als laatste de havervlokken en de chocolate chips erdoor. Bak de koekjes 15 minuten en laat ze daarna afkoelen.

NB. Ik ga met dit recept nog verder experimenteren. Ik wil een deel van de ahorn siroop eens vervangen voor appelmoes en iets van blauwe bessen/banaan en misschien ook wat amandelmeel toevoegen als vervanging van een deel van de walnoten. Ik denk dat het ook erg lekker is om rozijnen aan de mix toe te voegen. Een update volgt nog!








Written by

Over gezond leven & zijn, over lekker eten als brandstof voor je lijf & over meer energie & lekkerder in je vel.

5 comments:

  1. Ziet er goed uit!
    Ik hoop dit zeker te gaan proberen..

    Heb je nog meer recepten voor koekjes zonder suiker en boter?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Lydia, eigenlijk kun je enorm varieren als je als basis bijvoorbeeld havermeel/amandelmeel + kokosolie gebruikt. Dit mengsel kun je bv zoeten met ahornsiroop, appelmoes, banaan, honing en dan kun je er allerlei smaakjes bij doen: kokos, rozijnen, amandel, pecan, walnoot, vanille, gember, chocola. Ik kijk voor koekjes vaak wat ik nog heb liggen en dan laat ik mezelf verrassen. Even proeven voordat je het bakt om te kijken of het mengsel zoet genoeg is en meestal 10/15 max in de oven op zo'n 175/180 graden.

    NB. Ook heel lekker is geraspte wortel en appel, maar dat is misschien geschikter voor cake... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Bianca,

    Even een vraagje..
    Ik heb even op internet gezocht,
    Maat C staat voor cup en is 125-250 ml. klopt dat? ben je hier uitgegaan van 125 of 250?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hi Lydia,

    1 cup is 128 gram. Bij de grotere AH's verkopen ze een setje cups, erg handig. Qua hoeveelheden moet je proberen evenveel zoet, 'bloem' en vet te gebruiken. Als het goed is krijg je dan een stroperig beslag, als het te dik is (meestal te veel bloem), dan wordt het broodachtig en als het te dun is, dan wordt het heel compact en te zwaar. Het beslag moet makkelijk in je cake blik vallen, maar niet te snel :-)

    Groetjes,
    Bianca

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oh sorry dit is de post over koekjes :-)Mijn opmerkingen gelden voor cakes.

    BeantwoordenVerwijderen

 

© 2013 Geweldig Gezond. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top